• Impresszum
    • A test működéséről
    • Mester Károly
    • Nyirokrendszerünk
    • dr. Schulze tanácsai
    • Mogyorósi Dóra
    • Dr. Joel Wallach
    • Dr. Robert O. Young
    • Kevin Trudeau tanácsai
    • Uwe Albrecht – InnerWise
  • Vitamindok
    • Anionok
    • Antioxidánsok
      • Iridoidok
      • Matuzalem
      • Rain-Soul
    • Bélflóra táplálók
      • A joghurt története
    • Ezüst-kolliod
    • Kékjód
    • BIOMER
      • BIOMER Mátrix
    • Flavogard
    • Herbafulvo essencia
    • Legyen bennetek só
    • Orgonit és ORGON harmonizáló
      • Puding próbája az evés….
      • Lábszárfekély kezelése
    • Magnézium
      • Zechstein magnézium
    • Az éltető víz
      • A fiatalító víz
      • A víz titkai
      • Double Helix Water®
      • Élénkített, energetizált víz
      • Határrétegvíz – Aquasaqua
    • Pianto
      • Pianto sztori I.
      • Pianto stori II.
    • Pro-Pre joghurt
    • Zapper
    • Zappikator
    • PowerStrips – Energiatapasz
    • Zeolitok
      • Zeomineral Algeo
    • Zinzino
  • Diagnosztikák
    • Arcdiagnosztika
    • Írisz diagnosztika
    • Kézdiagnosztika
    • Kineziológia
    • Köröm “diagnosztika”
    • Vércseppanalízis
    • Nyelvdiagnózis
    • Vicardio szívanalízis
    • Vizelet diagnózis
    • Rezonancia diagnosztikák
      • Salvia műszeres diagn.
      • SCIO
      • Quantum
      • Voll diagnosztika
  • Megközelítések
    • A böjt tudománya
      • A böjt asztma esetén
      • Neurotikus problémákra
      • Reumatikus panaszoknál
      • Vajon mit tapasztalnak a böjtölők
      • A böjt rákos daganatoknál
    • Anti-koleszterin vakcina
    • Ayurvéda
    • Joalis terápia
      • Joalis készítmények
    • Népi gyógyászat
      • Afrikai gyógynövény
      • Az Arthrosis gyógyítása
      • Erős paprikával a rák ellen!
      • Magas vérnyomás kezelése
      • Nagyanyáink receptjei
      • A torma gyógyhatásai
      • Parasztorvosi vers
    • Reflexológia
      • Csikung gyógyító golyók
    • Kínai gyógyászat – HKO
      • Li Ching Yuen
    • Homeopátia
      • Bach virágterápia
      • Homeográfia
      • Moksa elixír
      • Schüssler sók
        • Schüssler-kúrák
        • Chemtrail-kúra
    • Pszihoszomatikus nézet
    • Testmező, testelme
    • A rák megszüntetése
    • Mágneses biorezonancia
      • Hasnyálmirigy regeneráció
      • Telomer növelés
    • Oxigénterápia
    • Új Germán medicina
    • Ének és a zene
    • Orrmosás, NETI KANCSÓ-val
    • Parazitaelmélet
    • Vegetarianizmus
    • 100 év fölötti kor
  • Gyógynövények
    • Algák
    • Ganoderma
    • Golden Yacca
      • Hatóanyagai és hatásai
    • Noni
    • Fűszernövények
    • Kurkuma
    • Parlagfű
    • A 10 legegészségesebb
    • Mixek
      • Rain – Soul
  • Problémák
    • Amalgán és társai
    • Anyagcsere szindróma
      • GAP-szindróma
    • Antibiotikumok
      • Antibiotikum aranyszabályok
    • Chemtrails
    • Betolakodók
      • Baktériumok
      • Paraziták
      • Vírusok
        • Papilomavírusok
    • Cukorbetegség
    • Dohányzás
    • Cukor
    • Elektroszmog/földsugárzás
    • Élelmiszerek területe
      • A glutén
      • A tej, (laktóz és a kazein)
      • E-számok
      • Transzzsírok
    • Eltitkolt igazságok
      • Csak kemoterápiát ne
      • Ha nincs haszon, nincs…
      • Mammográfia
      • Manipuláció a félelemmel
      • Sugárkezelés és a mellrák
      • Gyógyszer mellékhatások
    • Nehézfémek
    • Manipuláció
    • Mobil kommunikáció
    • Terméketlenség
    • Mikrohullámú sütő
    • Veszélyes kozmetikumok
    • Önmérgezés a bélből
      • Székrekedés
    • Hormonhatású anyagok
      • Az ellopott jövő
    • Rádioaktivitás
    • Stressz és az egészség
    • Védőoltások
      • Deimun aktív
      • HPV oltási szövődmények
  • Letöltések
  • Ajánló
    • 6 perces stresszoldás
    • Beszélgetések
    • Előadások
    • Filmek/Videók
    • Képzés – T.Gy. Akadémia
    • Könyvek
      • A Gyógyító Kód
      • A rák legyőzése
      • Százévesen egészségben
      • Dr. Hulda Clark könyvei
      • Elixír
      • Helyszíni tudósítás a…
      • Gabonaagy
      • Ételben az orvosság
      • Mellékhatás: Halál!
  • Kapcsolat
    • Facebook
    • Adatvédelmi szabályzat


 
Vitamind » Vitamindok » Pianto » Pianto stori II.

Pianto és Bio St. Josef II.


Amint e tanulmány elsõ részében említettük a Pianto biotikus módszer készítményeinek két fõ, egymást szinergikusan erõsítõ hatású csoportja van, az egyikbe a Pianto készítmények tartoznak, a másikba a Bio St. Josef készítmények. Most ez utóbbiakkal és a kettõ szinergikus hatásával foglalkozunk.

A Pianto 1958-ban történt törzskönyvezése után hamarosan megjelent az elsõ Bio St. Josef készítmény, a V/K, amely elõsegíti a szimpatikus idegrendszer optimális mûködését, majd az N/S, amely a paraszimpatikus idegrendszer mûködését harmonizálja. 1975-re – kb. 20 évi kutatómunka eredményeként – már 10-féle Bio St. Josef alapkészítmény segíti az egyes szerv- és energiarendszerek munkáját. Mindegyik készítmény hozzávetõlegesen 20-féle gyógynövény-, illetve gyümölcsalapú élesztõ plazmolizátot, azaz folyékony élesztõkivonatot tartalmaz, különféle speciális gyógynövény mézek vagy szõlõcukor keverékében.

Élesztõ

Az élesztõ növényi egysejtû, a gombafélék családjába tartozik. Rendkívül tápláló volta miatt régóta él vele az ember. A tudományos kutatás számára is fontos, már Pasteur felismerte, hogy milyen gazdag bioanyagokban. Nyomelemeket, ásványi anyagokat, vitaminokat, szénhidrátokat, számos enzimet, aminosavakat – beleértve az összes, az ember számára létfontosságú esszenciális aminosavat – tartalmaz. Az élesztõben található lizin minõsége az emberi szervezet számára sokkal értékesebb, mint az állati fehérjék lizinje. Az élesztõ kiváló B-vitamin-forrás. Tartalmaz B1-, B2-, B3-, B4-, B6-vitamint, folsavat, pantoténsavat, szelént, kolint, biotint és karnitint.

Az élesztõ természetes módon egyensúlyozza ki a tökéletlen emésztés okozta „mérgezéseket”, mint pl. az emésztõrendszer savhiányát, a gyerekeknél a gyomor- és bélhurutot, a felfúvódást, és jó ellenszer a bõrgyulladással kapcsolatos problémák, mint pl. kelések, pattanás, gennyes sömör, árpa esetében. Az élesztõ szedése számos esetben, többek között influenza, tüdõgyulladás, idült mandulagyulladás, cukorbetegség, B-vitamin hiánya esetén javasolt. Bizonyos esetekben a súlyos vérszegénységre is kedvezõ hatással van. Az élesztõ nemcsak természetes gyógyszer, de kiválóan segíti a szervezet normális mûködését is.

Nem mindegy azonban, hogy az élesztõ milyen formában kerül az emberi szervezetbe. Ha az emberi fogyasztás elõtt az élesztõ sejtfalát feltárjuk (megrepesztjük), akkor elejét vesszük mértéktelen elszaporodásának a bélrendszerben, és kiküszöböljük a szervezetet terhelõ tulajdonságait. Ha azonban ezt magas hõmérsékleten tesszük, vagyis az élesztõt szárítjuk, akkor sok tápanyagot is megsemmisítünk. Számos kutató foglalkozott ezzel a problémával. A Bio St. Josef készítmény felfedezõje, André Melchior és kutatócsoportja arra az eredményre jutott, hogy ha az élesztõket az általuk kidolgozott kíméletes módon kezelték, vagyis a sejtfalat alacsony hõfokon tárták fel, az élesztõk az összes bioanyagot, vitaminokat, aminosavakat, enzimeket és a nyomelemeket megõrizték a szervezetet terhelõ tulajdonságok érvényesülése nélkül. Ezt az eljárást nevezzük plazmolizálásnak.

A Bio St. Josef – élesztõ nemcsak a természetes élesztõ bioanyagait tartalmazza, hanem azon túl annak a gyógynövény-kombinációnak a bioanyagait is, amelyet laboratóriumi kísérletek alapján állítottak össze, és amelyek az adott szerv-szervrendszer anyagcsere-folyamatait és a hozzá tartozó energiakört harmonizálják. André Melchior és kutatócsoportja laboratóriumi kísérletei során azt tapasztalta, hogy a gyógynövény-kombinációkon kultivált élesztõk felszívják a gyógynövények bioanyagait, és az így termesztett élesztõ a saját alkotórészeit a gyógynövényekéivel gazdagítja. Hosszú kutatómunka eredményeként kidolgozták az egyes szervek-szervrendszereket támogató és tápláló mintegy 18-20-féle alkotóelembõl álló: zöldség-gyümölcs és gyógynövény-kombinációkat. Az ezeken termesztett élesztõt az alacsony hõmérsékletû plazmolizálás után speciális gyógynövény-mézkeverékkel tartósítják. Egyetlen készítmény sem tartalmaz szokásosan elterjedt és fogyasztott virágmézeket. Cukorbetegek számára szõlõcukoroldatot alkalmaznak.

Alkalmazási területek

A Bio St. Josef 10-féle alapkészítményének alkalmazási területét az öt elem tana szerinti ábrán szemléltetjük. (Lásd 1. ábra) Középen található a Pianto.

Ábra: A Bio St. Josef 10-féle alapkészítményének alkalmazási területe az öt elem tana szerint

pianto-kep-1

A betûk jelentése a következõ:

V/K a szimpatikus idegrendszer mûködését szabályozza, harmonizálja citrom-, gesztenye -, kávécserje-, lóhere-, rozmaringméz keverékében oldott gyógynövény-élesztõkivonattal.

B/G a máj-epe anyagcseréjét szabályozza, a máj-epe energiakör mûködését optimalizálja citrom-, édeskömény-, málna-, répa-, rozmaringméz keverékében oldott gyógynövény-élesztõkivonattal.

S/B vértisztító hatású, a szív -vékonybél energiakör munkáját segíti, a hozzá tartozó szerveket erõsíti galagonya-, gesztenye-, napraforgó-, zsályaméz keverékében oldott gyógynövény-élesztõkivonattal.

N/S a paraszimpatikus idegrendszer- és energiakör mûködését optimalizálja a galagonya-, hárs-, levendula-, málna-, narancsvirágméz keverékében oldott gyógynövény-élesztõkivonattal.

F/D a lép és hasnyálmirigy energiakör mûködését pozitívan befolyásolja és a hozzá tartozó szervek mûködését segíti akác-, édeskömény-, hajdina-, zsályaméz keverékében oldott gyógynövény-élesztõkivonattal.

D/M a gyomor anyagcsere és energiakör mûködését szabályozza és a szervet erõsíti avokadó-, hárs-, kakukkfû-, kávécserje-, manuka-, rozmaringméz keverékében oldott gyógynövény-élesztõkivonattal.

P/H a vastagbél anyagcsere és energiakör mûködését szabályozza, a szervet tisztítja és ezáltal a bõrproblémák megoldásában segítõtárs, az avokádó-, kapor-, levendula-, málnaméz keverékében oldott gyógynövény-élesztõkivonattal.

T/A a tüdõ mûködését, légzõkapacitását és az energiakör munkáját szabályozza a eukaliptusz-, fenyõ-, Fekete-erdõ-, kakukkfû-, manukaméz keverékében oldott gyógynövény-élesztõkivonattal.

R a csontok, ízületek, támasztószövetek anyagcseréjét segíti az édeskömény-, hárs-, kaktusz-, levendula-, málna-, rozmaringméz keverékében oldott gyógynövény-élesztõkivonattal.

U a vese-hólyag energiakör munkáját szabályozza, a hozzá tartozó szerveket erõsíti az eukaliptusz-, édeskömény-, kapor-, levendula-, rozmaringméz keverékében oldott gyógynövény-élesztõkivonattal.

pianto-kep-2

Összetétel

A Bio St. Josef készítmények összetétele tehát a következõ: különbözõ gyógynövény-kombinációkon kultivált természetes feltárt élesztõ 47%, speciális gyógynövény mézek keveréke 44%, áfonya és/vagy borókabogyó és/vagy feketeribizli és/vagy málnakivonat 7% és különbözõ gyógynövénykivonatok keveréke 2% (például bergamott, levendula, majoránna, menta, narancs, rozmaring).

Adagolás

Adagolása az egyéni szükségletnek megfelelõen optimális, Pianto készítménnyel együttesen. Az étkezések elõtt fél órával két deciliter folyadékban oldott Pianto ital elfogyasztása után a Bio. St. Josef készítménybõl 1-2 kávéskanál szirup hígítatlan elfogyasztása ajánlott, ha az egyes szerv- és energiakörök támogatására, tisztítására, krónikus folyamatok kezelésére van szükség. Akut esetben 1-2 napig akár 2 óránként is fogyasztható nagyobb mennyiségben (1-2 evõkanál). Cukorbetegek részére az L betûvel jelzett készítményeket ajánljuk, egy kávéskanál adagban az étkezések elõtt. Az egészség megõrzése érdekében a Pianto állandó 1-2 kávéskanál/napnyi fenntartó adagja mellett évszakváltásokkor 1-1 Bio St. Josef-kúra javallott. Sportolásnál, különleges terhelés, stressz esetén az egyéni szükségletnek megfelelõen adagolva, pl. étkezések között, lefekvés elõtt is alkalmazható. A javasolt Bio St. Josef készítmények összeállítását és adagolását a Körbler-módszer segítségével állapítjuk meg és választjuk ki. Tesztelésük egyben a szervezet egészségi állapotáról ad képet. Miért hatásos?

Aminosav-tartalom

A Bio St. Josef élesztõk aminosav-tartalma kiegyensúlyozott, ezért fontos tápanyag. A testépítõ fehérjék kopásából eredõ napi nitrogénveszteséget állandóan pótolni kell. Teljes értékû fehérje esetén az optimális fehérjebevitel 0,3-0,5 g/testtömegkilogrammonként, ahhoz hogy a nitrogén egyensúlyt fenntartsa a szervezet. Az emberi test nemigen állít elõ aminosavakat egyszerû alapanyagokból, de a kész aminosavakat képes átalakítani másokká. A test számára szükséges húsz aminosavból tíz esszenciális, s ezeket a táplálékkal kell felvenni. A fennmaradó tíz aminosavat a szervezet kémiai átalakítással állítja elõ.

Az esszenciális aminosavak a következõk: arginin, fenilalanin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofan, valin.

A Bio St. Josef élesztõk és a Pianto készítmények 18-féle aminosavat tartalmaznak, beleértve a 10 esszenciális aminosavat is. A Piantók metionin- és glutaminsav-tartalma kiemelkedõen magas.

Miután a Bio St. Josef és Pianto készítmények együttes alkalmazása egymást szinergikusan erõsítõ hatású, ezért az aminosavak vonatkozásában a szervezet számára kiemelkedõ fontosságúakat mindkét termékcsoportban együttesen tárgyaljuk.

Érdemes közelebbrõl is megvizsgálni a szervezetben a metionin, a glutaminsav, a tirozin és a tiptofán szerepét.

Metionin

Kéntartalmú aminosav, növényi és állati fehérjék alkotórésze, bár az összfehérjének csak töredékét teszi ki, mégis nélkülözhetetlen aminosav. Alapvetõ szerepet játszik a táplálék, illetve a zsírok katabolizmusában, elsõsorban a telített zsírok lebontásában. Magnézium jelenlétében a metil-donorok a zsírok oldott foszfolipiddé történõ átalakításához járulnak hozzá. A zsírt a májból a szövetekbe szállítják és fordítva, a zsírt a zsírszövetbõl ismét felveszik és energiává alakítják át, hogy a szövet számára hasznosíthatóvá váljon. A szénhidrátfelesleg, melyet a szervezet azonnal nem használ fel energia formájában, zsírrá alakul át és a zsírszövetben zsírpárnák formájában raktározódik. A metil-donorok a zsírpárnák energiává történõ alakításához szükségesek. A metil-donorok a táplálékkal együtt jutnak be a szervezetbe, mivel a szervezet ezeket kielégítõ mennyiségben nem állítja elõ. Ezért ügyelnünk kell arra, hogy a táplálék metil-donorban gazdag legyen. A szakirodalomból közismert, hogy a táplálék metil-donor hiánya a zsír katabolizmusában zavart és a szervezetben panaszokat okoz. Jó példa erre a zsírmáj kialakulása. Fogyókúrákban is kiemelkedõ szerepe van. Azok a fogyókúrák, ahol az étrend nem tartalmaz kellõ mennyiségû metil-donorokat, eleve kudarcra vannak ítélve.

A Pianto készítmények kiemelkedõen sok metionint tartalmaznak. A májvédõ hatását már 1958-ban patkány kísérletekkel igazolták. A kísérletek eredményeképpen megállapították hogy patkányok tetraklór-karbonnal (egyike a legsúlyosabb májmérgeknek) mérgezett mája a Piantóval történõ kezelést követõen még jobban mûködött, mint a mérgezést megelõzõen. A metionintartalmú Pianto tehát kitûnõ védelmet jelent a májnak. A metionin hatékony az anémia és a méreganyagokkal szemben is. Súlyos anémia, sárgaság, fertõzõ májgyulladás, májzsugor (elsõsorban alkoholistáknál), alultápláltság és növekedési zavarok esetében alkalmazzák.

Glutation és glutaminsav

A Pianto magas glutaminsav-tartalmának köszönhetõen az agynak és az idegeknek tápanyagul szolgál, de a Bio St. Josef készítményekben is jelentõs a glutaminsav és glutation mennyisége.

A glutation kéntartalmú aminosav, mely glutaminsavból, cisztinbõl és glükokollból tevõdik össze. A szénhidrátok és fehérjék metabolizmusában vesz részt, és hatékony szerepet játszik az oxidoredukciós folyamatokban. Nem hormonális eredetû építõkõ a szervezetben, hatékony a fáradtság, az öregség és a kimerülés jeleinek leküzdésében. Védi a májmembránt, és mivel biológiai méregtelenítõ anyagnak számít, segítséget nyújt az alkoholmérgezés leküzdésében is. Mivel szabad kénkötést tartalmaz, védõ szerepet játszik a légutak nyálkahártyáiban. A sebek gyorsabb gyógyulását is lehetõvé teszi.

A glutationban megtalálható glutaminsav hatással van az agy által termelt ammoniák lekötésében. Ha a máj nem tudja az ammoniákot feldolgozni, akkor helyette a glutation méregteleníti az idegsejteket. A glutationban lévõ glükokol egy aminosav, mely az izmokat tápláló és erõsítõ kreatin felépítésére hat. A cisztin a kreatin (hajzatunk 12%-ban tartalmazza) és az inzulin képzõdését segítõ kéntartalmú aminosav. A cisztin az ultraibolya-sugarak abszorbálása révén védelmezi a bõrt. A dekarboxiláció során a pantotensavval a koenzim-A fontos alkotóelemévé válik. A koenzim-A megkönnyíti a vesében a sejtek légzését, és ezzel megakadályozza a nagymennyiségû karbamid (húgyanyag) vérbe jutását. Hatást gyakorol az izomzatra is, mivel megelõzi az izomzat elgyengülését. A koenzim-A hatékony az artrózis, a krónikus reuma, makacs migrén, szív-koszorúér problémák és ezek hatásaként fellépõ veseproblémák esetében.

A glutamin sav fent említett szerepén kívül még két aminosav, a tirozin és a triptofán jelentõs az agy számára. A Pianto rendszeres szedése során állapították meg a vérnyomás szabályozásában betöltött szerepét, ezért kísérletileg megvizsgálták azokat az aminosavakat amelyek a Piantóban megtalálhatók. A tirozinról elmondható, hogy a dopamin, noradrenalin és adrenalin elõhírnöke, vagyis a katecholaminok csoportjába sorolható. Ennek következtében a tirozint tartalmazó Pianto a magas vérnyomásban szenvedõ betegeknél vérnyomáscsökkenést, és a hipotóniás pácienseknél vérnyomás emelkedést eredményez. A tirozin nincs befolyással a normális vérnyomásra.

A Pianto készítmények testsúlyszabályozásban okozott sikere nemcsak a metioninban és magnéziumban, hanem a triptofánban is rejlik. A gyakorlatban a triptofán szerotoninná alakul át. A szerotonin befolyásolja azokat a neuronokat, amelyek étvágyunkat, hangulatunkat és alvásunk milyenségét kontrollálják. Hihetetlenül jó eredményeket értek el a Pianto és a Bio St. Josef készítményekkel álmatlanság, depresszió és indokolatlan hirtelen fogyás kezelésében, de fogyókúra esetén is.

Fogyókúrában a Pianto és a Bio St. Josef jótékony hatása azzal magyarázható, hogy a triptofán viszonylagos hatása megnõ és ezzel a szénhidrátok utáni mohóság, vagyis a farkasétvágy vagy az éhségérzet mérséklõdik vagy teljesen megszûnik. Így megnõnek a súlyfelesleg leadásának lehetõségei és kiküszöbölhetõk az egyoldalú táplálkozás következtében fellépõ tünetek.

Az esszenciális aminosavaknak és a többi aminosavnak egyensúlyban kell lenniük a táplálékban. A táplálékfelvétel során ez az egyensúly nem folyamatosan biztosított, ezért mind vegetáriánus, mind vegyes táplálkozás esetén fontos, hogy az aminosavak a Pianto és a Bio St. Josef készítményekkel optimálisan bejuttathatók, hogy az esszenciális aminosavak egyensúlya fennmaradjon. Említésre méltó az is, hogy a kéntartalmú aminosavak ugyanúgy, mint a magnézium esetében B6-vitaminnal könnyebben vehetõk fel és hasznosíthatók.

Vitaminok

Jól ismert tény, hogy az élesztõ a B-vitaminok csoportjának forrása. A B1-vitamin vagy tiamin, más néven aneurin, elengedhetetlen mind az emberi szervezet mûködéséhez, mind a növények növekedéséhez. A B1-vitamin elsõsorban a szénhidrát anyagcseréjébe avatkozik be. A B1-vitamin nélkülözhetetlen a mellékvesekéreg mûködéséhez. Javítja a bélreszorpciót, azáltal, hogy az emésztõrendszer tónusát és izommûködését serkenti. Diuretikus (vizelethajtó) hatása is van. Mûködésbe hozza a hasnyálmirigy lipáz enzimét. Javítja a fertõzésekkel szembeni ellenálló képességet. Ebben a vonatkozásban a magnéziummal szinergikus hatást fejt ki. Létfontosságú az idegrendszer szempontjából. Az idegrendszer energiáját a glükóz oxidációja útján nyeri, melyhez B1-vitamin szükséges. A szív mûködésében szerepe van, a B1-vitamin hiánya a szív incuficcieciájához vezethet.

A B6-vitamin, más néven piridoxon, a piridoxin foszfát derivátja miatt több életfolyamatra is hatással van. A B6-vitamin az aminosavak, elsõsorban a glutaminsav metabolizmusát segíti elõ. Mivel hatással van a glutaminsavra, hatékony az idegi zavaroknál, mint az idõskori reszketés vagy a Parkinson-kór. Ebben az esetben a B1-vitaminnal és magnéziummal együttesen hat. Ezen felül befolyásolja a triptofán- és a kéntartalmú aminosavak, mint pl. a metionin metabolizmusát. A B6-vitamin lehetõvé teszi a magnézium kedvezõbb hasznosítását is. A telítetlen zsírsavak metabolizmusában a B6-vitamin, a metionin és a magnézium szinergiában hatnak. A B6-vitamin és a fehérjékben gazdag táplálkozás elõsegíti a magnézium felvételét. A B6-vitamin fogyasztása alkoholizmus, idegi alapú depresszió és röntgensugárzás következtében fellépõ zavaroknál is javasolt. A nyelvgyulladás, az afta, húgykõképzõdés és valószínûleg a fogszuvasodás egyik oka a B6-vitamin hiánya. (l. A. Simonart).

A B2-vitamin is fontos a szervezet számára. Az élesztõ is tartalmazza. Nélkülözhetetlen a növekedéshez. A szénhidrátok és a fehérjék felépítését és lebontását szabályozó enzimek képzõdését segíti. A B2-vitamin hiánya szemkárosodást: fényérzékenységet, kötõhártya-gyulladást, farkasvakságot, a szaruhártya véredény rendellenességét valamint nyelvgyulladást és a szájszegletekben repedéseket okozhat.

A B2-vitamin szedése csecsemõk növekedésében bekövetkezõ zavarok, krónikus hasmenés és bizonyos migrén esetén javasolt. Hatékony a szemhályog és a szaruhártya megbetegedésekor. Segítségével bizonyos izomgörcsök is kiküszöbölhetõk.

A B3- vagy PP vitamint, más néven nikotinsavat az élesztõ nagy mennyiségben tartalmazza. A B3-vitamin befolyásolja a glükóz, zsírsavak és a protein anyagcseréjét, egyes szerzõk szerint a pigmentek metabolizmusát is. A légzést szabályozó enzimek kialakulását segíti. A B3-vitamin iránti szükséglet elsõsorban a növekedés és a terhesség, nagy izommunka, mértéktelen napozás, emésztési zavarok vagy alkoholmérgezés folyamán nõ meg, már kis mértékû hiánya is emésztési zavarokban, bõrbetegségekben, idegi alapú megbetegedésekben és pszichikai, ill. szellemi zavarokban nyilvánul meg hiányos táplálkozás esetén.

A B4-vitamin vagy adenin is olyan enzim, amely megtalálható az élesztõben. Beavatkozik a szénhidrátok, lipidek és proteinek metabolizmusába. Azok számára, akik mindennap fogyasztanak alkoholt, a B4-vitamin bevitele igen fontos.

A pantoténsav elõsegíti a szénhidrátok és zsírok lebontásában résztvevõ enzimek létrejöttét, ily módon serkenti a szervezet emésztési tevékenységét. A koenzim-A felépítéséhez szükséges. A koenzim-A hatékonysága viszont magnézium jelenlétében biztosított. A magnézium, az élesztõben található anyagok és a metionin kölcsönösen egészítik ki egymást. A Pianto és Bio St. Josef termékek szinergikus hatása ebben a vonatkozásban is fontos. A pantoténsav szerepet játszik az idegmûködésben és a nemi hormonok termelésében is. Hiánya sokféle következménnyel járhat: idegi, légzõszervi, májban bekövetkezõ emésztõrendszeri zavarok, bélrenyheség, korlátozott mozgásképesség, bágyadtság, szeszélyesség, hipotónia, izomgörcsök és a gyulladásra hajlamos nyálkahártya megbetegedései. Hajhullást és a haj õszülését is kiválthatja. Ezért javasolják a pantoténsavat tartalmazó hajápoló kúrákat is.

A biotin vagy H-vitamin élesztõben való elõfordulására már Pasteur is utalt. Elsõsorban a fehérjék metabolizmusa függ a biotintól. A túlzott fehérjedús táplálkozás okozta zavarokban segít.

A folsav a magnéziumhoz hasonlóan létfontosságú szerepet tölt be a növekedésben és a szaporodásban (elsõsorban a nõi nem esetében). Több aminosav, mint pl. a metionin és a glutaminsavak metabolizmusában fontos. Szükséges a purin és a dezoxiribonukleinsav felépítésében, része van a vörösvérsejtek elõállításában. Úgy tûnik, jó hatással van a csontvelõ mûködésére is. A folsav hiánya vérszegénységet és bélrendszerbeli zavart okoz.

Nyomelemek

Az élesztõ különbözõ nyomelemeket is tartalmaz. A következõ táblázat a Bio St. Josef készítményekben elõforduló nyomelemek: réz-, mangán-, magnézium-, vas- és káliumtartalmának legalacsonyabb és legmagasabb értékeit mutatja.

100 g Bio St. Josefben:

Réz: 0,018 – 0,038 mg
Mangán: 0,070 – 0,170 mg
Magnézium: 7,4 – 24,6 mg
Vas: 0,045 – 0,880 mg
Kálium: 248 – 349 mg

A Pianto és Bio St. Josef készítmények bizonyos hatóanyagainak bemutatásából is látszik, milyen meglepõen sokrétû, összetett és fontos szerepe van a tápláléknak az emberi szervezet mûködése szempontjából. A kiegyensúlyozott táplálék hosszú távú fogyasztása esetén a szervezet képes az öntisztító és öngyógyító folyamatainak beindítására és fenntartására, az egészség visszaszerzésére és megtartására, teljesítõképességének optimalizálására. Ha ilyen gazdag táplálékkal élünk, valóra válhat Hippokratész álma, amely így szól: „Legyen a táplálék a te orvosságod és az orvosság a te táplálékod.”

Dr. Sági Mária-Sági István

Vissza a főoldalra…

  • Flag Counter




\"Amikor képes vagy arra, hogy segíts az embertársaidon, ez a \"képesség\" megszűnik pusztán képesség lenni, és felelősséggé válik.\" Adelle Davis