• Impresszum
    • A test működéséről
    • Mester Károly
    • Nyirokrendszerünk
    • dr. Schulze tanácsai
    • Mogyorósi Dóra
    • Dr. Joel Wallach
    • Dr. Robert O. Young
    • Kevin Trudeau tanácsai
    • Uwe Albrecht – InnerWise
  • Vitamindok
    • Anionok
    • Antioxidánsok
      • Iridoidok
      • Matuzalem
      • Rain-Soul
    • Bélflóra táplálók
      • A joghurt története
    • Ezüst-kolliod
    • Kékjód
    • BIOMER
      • BIOMER Mátrix
    • Flavogard
    • Herbafulvo essencia
    • Legyen bennetek só
    • Orgonit és ORGON harmonizáló
      • Puding próbája az evés….
      • Lábszárfekély kezelése
    • Magnézium
      • Zechstein magnézium
    • Az éltető víz
      • A fiatalító víz
      • A víz titkai
      • Double Helix Water®
      • Élénkített, energetizált víz
      • Határrétegvíz – Aquasaqua
    • Pianto
      • Pianto sztori I.
      • Pianto stori II.
    • Pro-Pre joghurt
    • Zapper
    • Zappikator
    • PowerStrips – Energiatapasz
    • Zeolitok
      • Zeomineral Algeo
    • Zinzino
  • Diagnosztikák
    • Arcdiagnosztika
    • Írisz diagnosztika
    • Kézdiagnosztika
    • Kineziológia
    • Köröm “diagnosztika”
    • Vércseppanalízis
    • Nyelvdiagnózis
    • Vicardio szívanalízis
    • Vizelet diagnózis
    • Rezonancia diagnosztikák
      • Salvia műszeres diagn.
      • SCIO
      • Quantum
      • Voll diagnosztika
  • Megközelítések
    • A böjt tudománya
      • A böjt asztma esetén
      • Neurotikus problémákra
      • Reumatikus panaszoknál
      • Vajon mit tapasztalnak a böjtölők
      • A böjt rákos daganatoknál
    • Anti-koleszterin vakcina
    • Ayurvéda
    • Joalis terápia
      • Joalis készítmények
    • Népi gyógyászat
      • Afrikai gyógynövény
      • Az Arthrosis gyógyítása
      • Erős paprikával a rák ellen!
      • Magas vérnyomás kezelése
      • Nagyanyáink receptjei
      • A torma gyógyhatásai
      • Parasztorvosi vers
    • Reflexológia
      • Csikung gyógyító golyók
    • Kínai gyógyászat – HKO
      • Li Ching Yuen
    • Homeopátia
      • Bach virágterápia
      • Homeográfia
      • Moksa elixír
      • Schüssler sók
        • Schüssler-kúrák
        • Chemtrail-kúra
    • Pszihoszomatikus nézet
    • Testmező, testelme
    • A rák megszüntetése
    • Mágneses biorezonancia
      • Hasnyálmirigy regeneráció
      • Telomer növelés
    • Oxigénterápia
    • Új Germán medicina
    • Ének és a zene
    • Orrmosás, NETI KANCSÓ-val
    • Parazitaelmélet
    • Vegetarianizmus
    • 100 év fölötti kor
  • Gyógynövények
    • Algák
    • Ganoderma
    • Golden Yacca
      • Hatóanyagai és hatásai
    • Noni
    • Fűszernövények
    • Kurkuma
    • Parlagfű
    • A 10 legegészségesebb
    • Mixek
      • Rain – Soul
  • Problémák
    • Amalgán és társai
    • Anyagcsere szindróma
      • GAP-szindróma
    • Antibiotikumok
      • Antibiotikum aranyszabályok
    • Chemtrails
    • Betolakodók
      • Baktériumok
      • Paraziták
      • Vírusok
        • Papilomavírusok
    • Cukorbetegség
    • Dohányzás
    • Cukor
    • Elektroszmog/földsugárzás
    • Élelmiszerek területe
      • A glutén
      • A tej, (laktóz és a kazein)
      • E-számok
      • Transzzsírok
    • Eltitkolt igazságok
      • Csak kemoterápiát ne
      • Ha nincs haszon, nincs…
      • Mammográfia
      • Manipuláció a félelemmel
      • Sugárkezelés és a mellrák
      • Gyógyszer mellékhatások
    • Nehézfémek
    • Manipuláció
    • Mobil kommunikáció
    • Terméketlenség
    • Mikrohullámú sütő
    • Veszélyes kozmetikumok
    • Önmérgezés a bélből
      • Székrekedés
    • Hormonhatású anyagok
      • Az ellopott jövő
    • Rádioaktivitás
    • Stressz és az egészség
    • Védőoltások
      • Deimun aktív
      • HPV oltási szövődmények
  • Letöltések
  • Ajánló
    • 6 perces stresszoldás
    • Beszélgetések
    • Előadások
    • Filmek/Videók
    • Képzés – T.Gy. Akadémia
    • Könyvek
      • A Gyógyító Kód
      • A rák legyőzése
      • Százévesen egészségben
      • Dr. Hulda Clark könyvei
      • Elixír
      • Helyszíni tudósítás a…
      • Gabonaagy
      • Ételben az orvosság
      • Mellékhatás: Halál!
  • Kapcsolat
    • Facebook
    • Adatvédelmi szabályzat


 
Vitamind » Problémák » Élelmiszerek területe » Transzzsírok

Transzzsírok

Mik azok a transzzsírok?

Mesterségesen keményített zsír, amely növényi és halolajakból kémiai eljárással, úgynevezett hidrogénezéssel készül. Ennek eredményeképpen sokkal tartósabbá válik a zsiradék. A transzzsírok olcsók és nem avasodnak, így a felhasználásukkal készült termék is jobban eláll. A növényi olajok hidrogénezését 1897-ben fedezték fel. A hidrogénezett olaj rohamosan elterjedt, és az 1930-as évektől hirtelen rohamosan szaporodni kezdett a félelmetes “civilizációs” betegség, az érelmeszesedés, az infarktus és a sztrók. Tudományos kutatások igazolták: a transzzsír korunk egyik legveszélyesebb élelmiszer-összetevője.

Már egyetlen, zsíros sajttal, majonézzel és szalámival megtömött szendvics is mérhető változást idéz elő az erekben – hívják fel a figyelmet kanadai kutatók.

Egy szendvics hatása ugyan csak átmeneti, de évtizedek alatt ebből komoly problémák alakulhatnak ki.

A szív- és érrendszer szempontjából a zsírban gazdag táplálkozás, például a gyorséttermi ételek rendszeres fogyasztása olyan, mint egy időzített bomba. A zsírdús ételek és az érelmeszesedés kialakulása közötti összefüggés már régóta ismert, de az egészségkárosító folyamat hamarabb beindul, mint gondolnánk – derül ki a Calgary Egyetem szakembereinek tanulmányából.

Egy most zajló kanadai kongresszuson ismertették annak a kutatásnak az eredményét, amely egészséges, nemdohányzó egyetemisták bevonásával vizsgálta a zsírban gazdag táplálkozás erekre gyakorolt hatásait. Az erek állapotára utaló áramlási sebességet ultrahangos doppler vizsgálattal határozták meg úgy, hogy a fiatalok a vizsgálatra először reggeli nélkül, majd pedig zsírdús, 900 kilokalóriát és 50 gramm zsírt tartalmazó szendvics elfogyasztását követően érkeztek.

A zsíros étel negatív hatásait már két órával annak elfogyasztása után mérni lehetett: az erekben áramló vér sebessége 15-20 százalékkal csökkent, azaz a kisebb erek tágulási képessége jelentősen romlott. A kutatás vezetője kiemelte, hogy egyetlen zsírban gazdag étkezés hatása csak átmeneti jellegű, de a vizsgálat rávilágít arra, hogy a káros zsírsavak gyorsabb, nagyobb mértékű “pusztítást” végeznek, mint gondolnánk.

Ez persze nem jelenti azt, hogy alkalomszerűen ne ehetnénk zsírdús ételeket, de ha valaki rendszeresen ilyeneken él, igen gyorsan kialakulhat nála az érelmeszesedés – ez, pedig növeli a különféle szívbetegségek és a stroke kockázatát. Ezért ha evésről van szó, mindenki próbáljon “érbarát” ételeket választani: kerülje a sót, a telített és transzzsírsavakat, valamint a kalóriadús fogásokat. Ha ezt betartja, máris sokat tett egészsége érdekében – ajánlják a szakemberek.

Read more: http://tienshoni.hu/tag/transzzs%C3%ADrok.html#ixzz2FuRhLhFo
Az élelmiszeriparban a leggyakrabban figyelmen kívül hagyott “mérgek” a transzzsírok. Minden típusú ételben megtalálhatóak, kezdve a keksznél, a pékárukon keresztül egészen a gabonapelyhekig mindenben ott van.A hivatal, pedig szándékosan nem hívja fel rá az emberek figyelmét, sőt engedélyezik, hogy a címkékre ráírják akár az is, hogy “transzzsír mentes” ( ezeket olyan trükkel engedélyezik, hogy amíg csak 0,5  gramm a transzzsírsavak mennyisége adagonként, addig lefelé kerekítik, így lehet nullát írni a címkékre).De mégis mennyire károsak ezek a transzzsírok? Nos, mi összegyűjtöttük azokat a fontos információkat, melyek segítenek megválaszolni ezt a kérdést. Olvasd el ezt, mielőtt még egyet harapnál a kekszedből, sütidből, vagy bármilyen pékárudból. Tartsd távol magadtól a transzzsírokat és máris sokkal egészségesebb, és szellemileg éberebb lehetsz!

Read more: http://tienshoni.hu/tag/transzzs%C3%ADrok.html#ixzz2FuS3dclp

 

Hidrogénezett olajok és transzzsírok

hidrogénezett olajokAz élelmiszeriparban a leggyakrabban figyelmen kívül hagyott “mérgek” a transzzsírok. Minden típusú ételben megtalálhatóak, kezdve a keksznél, a pékárukon keresztül egészen a gabonapelyhekig mindenben ott van.

A hivatal, pedig szándékosan nem hívja fel rá az emberek figyelmét, sőt engedélyezik, hogy a címkékre ráírják akár az is, hogy “transzzsír mentes” ( ezeket olyan trükkel engedélyezik, hogy amíg csak 0,5  gramm a transzzsírsavak mennyisége adagonként, addig lefelé kerekítik, így lehet nullát írni a címkékre).

De mégis mennyire károsak ezek a transzzsírok? Nos, mi összegyűjtöttük azokat a fontos információkat, melyek segítenek megválaszolni ezt a kérdést. Olvasd el ezt, mielőtt még egyet harapnál a kekszedből, sütidből, vagy bármilyen pékárudból. Tartsd távol magadtól a transzzsírokat és máris sokkal egészségesebb, és szellemileg éberebb lehetsz!

A transzzsírok igazi veszélyei

transzzsírokAz ismert márkájú margarinok közel negyede transzzsír. Az Egyesült Államokban hasábburgonyához és sült csirkéhez használt olaj közel 40%- a transzzsír, ez az arány. pedig csak növekszik amikor az olajat hevíteni kezdjük. Egy átlagos amerikai majdnem 2,5 kg transzzsírt eszik meg évente. (Ez a két adat nagyjából Magyarországon is hasonló lehet, de az OÉTI nem foglalkozott még ezzel. A magyar élelmiszerbiztonsági hivatalok a vitaminok betiltásával vannak elfoglalva. szerk.)

A transzzsírok károsítják az emberek egészségét. Összefüggésbe hozták a rák, a szívbetegségek és más degeneratív betegségek kialakulásával is. Mi a baj a transzzsírokkal? A transzzsírok a hidrogénezés során olyan mérgező anyagokat vesznek fel, amelyek rossz hatással vannak a sejtekre. Amikor a transzzsírok a szervezetünkbe kerülnek, roncsolják a sejtmembránokat. Innen, pedig egyenes út vezet a vitamin és ásványi anyaghiányhoz.

A transzzsírok annyira gyakoriak manapság az élelmiszerekben, hogy az átlagos fogyasztónak fogalma sincs arról, hogy mennyi kerülhet ezekből a szervezetébe. A transzzsírokban nincs koleszterin, ezért nincs nyomuk sem. A transzzsírok nagyon hasznosak az élelmiszeriparban, szinte bármit lehet velük helyettesíteni. Már vannak javaslatok arra, hogy hogyan lehetne ezekből kevesebbet használni. A pálmaolaj egy jó megoldás lehet.

Nem mindig egyszerű megérteni egy ilyen kutatás lényegét, de itt a rövid válasz: ha el tudod kerülni a transzzsírokat, akkor tedd meg. Ezek a zsírok csak kis részei lehetnek az ételeidnek. Ha lehetőséged van teljesen kihagyni, akkor megérné. Jelentős egészségügyi előnyökre tehetsz szert.

transzzsír“Bár az Egyesült Államokban próbálják csökkenteni a transzzsírokat a margarinokban, de sajnos más élelmiszerekben továbbra is megtalálható, például a pékárukban és a gyorséttermi termékekben. Az átlagos amerikai ember 13,5 kg hasábburgonyát fogyaszt el évente. Ha fel is tüntetik a transzzsírokat, akkor is csak nagyon apró betűkkel a címke valamelyik eldugott kis részén. Tanulj meg olvasni és kerüld el a transzzsírokat. A növekvő lakossági tudatosság miatt a gyártók kénytelen csökkenteni a transzzsírokat.”

Life Extension szerkesztősége: Betegség megelőzés és kezelés

“Döntő bizonyítékok vannak, amik egyértelműen kimutatják, hogy a transzzsírok okozhatnak rákot, szív- és érrendszeri betegségeket vagy cukorbetegséget. Ez esetben felmerül a kérdés, hogy az FDA milyen bizarr indoklással engedélyezhette, hogy transzzsírokat használjon fel az élelmiszeripar. Kapaszkodj meg: az FDA szerint elkerülhetetlen, hogy egy normális étrend során ne kerüljön a szervezetbe legalább egy kicsi transzzsír.”

Mike Adams : Figyelj az élelmiszerboltokra

“Végül az FDA úgy döntött, hogy 2006-ra minden élelmiszer címkéjén fel kell tüntetni,hogy mennyi transzzsírt tartalmaz, ezzel lehetővé tenni a vásárlóknak, hogy maguk döntsék el, szeretnének-e olyan terméket venni, ami ezeket a kimondottan káros anyagokat tartalmazza. A transzzsírok gyakran megtalálhatók a félkész ételekben is. Olvassa el gondosan a címkéket, hogy elkerülhesse azokat a termékeket, amelyek ilyen anyagokat tartalmaznak. Ha az összetevők listáján megtalálja a hidrogénezett növényi ( vagy kukorica, szója, repce) olajat, az a termék tartalmaz transzzsírokat.”

Holly Lucille : Egy nő útmutatója az egészséges és biztonságos hormonokhoz

“A hidrogénezés súlyos következményekkel jár, mert transzzsírokat kreál. A transzzsírok olyan anyagok, amelyek elkészítésük során többször is telítetlen növényi olajokkal kezelnek, ezek szobahőmérsékleten akár szilárd halmazállapotúak lehetnek. Transzzsírokhoz sült ételek fogyasztása során is hozzájuthatunk, főként, ha növényi olajat használunk, például: kukorica olajat, napraforgó olajat, sáfrány olajat, szója olajat, ezek mind károsak az egészségre. Tudjuk, hogy a transzzsírok növelik a koleszterint a vérben, viszont csökkentik a HDL koleszterint.”

Frank Lipman, Mollie Doyle: Kiégve: Ne érezd magad többé rosszul

“Már több éve felmerült a gyanú, mely szerint a transzzsírok károsabbak, mint a telítettek és most úgy tűnik, hogy ez az elmélet beigazolódik, például a transzzsírok több esetben okoznak szívbetegséget. Egy amerikai vizsgálat kimutatta, hogy a transzzsírok nem csak az LDL koleszterint (“rossz fiú”) növelik, hanem csökkentik a HDL koleszterint (“jófiú”). A transzzsírokon kívül a természetes telített zsírok, például a vaj vagy a sajt növeli a HDL szintet, de sajnos növelik az LDL szintet is.”

Judith Wills : Az étel bibliája

“Természetes előfordulása nagyon alacsony a hús- és tejtermékekben, de köszönhetően az amerikai étrendnek ez megváltozott. A transzzsírok károkat okoznak a telített zsírokkal együtt, de a telítetlenek kettős átokkal sújtanak, azon túl, hogy emelik az LDL szintet, csökkentik a HDL-t. Ez az egyik oka annak, hogy a kutatók, károsabbnak tartják a transzzsírokat, mint a telítetteket.”

Elaine Magee: Táplálékszinergia

“A telített zsírok nagyban hozzájárulnak a koszorúerek szűküléséhez, vérrögök kialakulásához, ami akár szívrohamhoz vagy agyvérzéshez is vezethet. A transzzsírok csökkentik az HDL koleszterin szintjét és növelik az LDL koleszterin szintjét. Dr. Walter Willett, aki a Harvard közegészségügyi tanszék elnöke, azt állapította meg, hogy 30.000 korai szívbetegség miatti haláleset tudható be a transzzsírok fogyasztásának.”

Bottom Line Health : Az egészségügyi sorozat áttörései 2007.

“2006-ban az FDA felvette a Táplálkozási Tényekre a transzzsírokat ( kapcsolhatóan a cukorbetegséghez és a szív- és érrendszeri betegséghez), amennyiben viszont egy termékben kevesebb, mint 0,5 gramm van, nem szükséges feltüntetni.Más szóval, ha a termék adagonként 0,49 gramm transzzsírt tartalmaz, akkor nem kell feltüntetni . Mi ebben a lényeg? Az emberek több gramm transzzsírt esznek meg, ha például kettőnél több adagot fogyasztanak el az adott termékből.”

Jack Challem: Cukorbetegség megelőzése

“Rengeteg érdekes kutatás folyik a transzzsírokkal kapcsolatban, ezekből kiderül, hogy mennyi káros hatása van. Befolyásolja a koleszterin szintet, növeli triglicerideket, növeli a szívroham kockázatát. Kutatások szerint a transzzsírok növelik a koszorúér-betegség kockázatát.

Gene A Spiller: A transzzsírok dilemmája és a pálmaolaj

“A telített zsírokkal ellentétben, a transzzsírok csökkentik a HDL koleszterin szintet. A természetes zsírok jelenléte teljesen normális, ellentétben a transzzsírok fogyasztásával. A gyártók más módon is előállíthatnak transzzsírokat.”

Gene A Spiller: A transzzsírok dilemmája és a pálmaolaj

“Egy másik meglepetés, a tehéntejben is találhatóak transzzsírok. A tehenek kérődző állatok, ami azt jelenti, hogy négy rekeszes gyomruk van, egy darabig rágja az ételt, majd lenyeli, aztán megint rágja, megint lenyeli. A baktériumok transzzsírokat termelnek, ami később tejzsírrá alakul át.  A transzzsírok aránya változik, nyáron magasabb, mint télen. Az Egyesült Államokban 1900-as évek közepéig megháromszorozódott a transzzsírok fogyasztása, míg az 1960-as évek közepétől csökkent.”

Neal Barnard MD.: Egyél jól, Élj tovább

“2003-ban a Tudományos Akadémia azt javasolta, hogy a transzzsírokat a lehető legkevesebbre csökkentsék az élelmiszerekben. Olyan alacsonynak tűnő mennyiség, mint napi 2-3 gramm transzzsír, növelheti a szívbetegségek kockázatát. Az ételek címkéin keresd azt az adatot, melyből kiderül, hogy mennyi hidrogénezett növényi olaj van benne. Ápolónők által készített felmérés szerint azok között a nők között, akik rendszeresen fogyasztottak transzzsírokat 50%-kal növekedett a szívbetegség kockázata. 2003 júliusában az FDA elrendelte, hogy 2006-ra minden terméken fel kell tüntetni, azt hogy mennyi transzzsírt tartalmaz.”

Vincent Giampapa, Roland Pero, Marcia Zimerman: Öregedés elleni megoldás

“A hidrogénezett olajok egyik fajtája a transzzsír. Már korábban is olvasható volt újságok címlapján : “Az orvosok szerint a margarin ugyanolyan rossz, mint a vaj” A többi hír szerint a transzzsírok, melyek megtalálhatók a margarinban nagyon magas koleszterin szintet csinálnak.  Azok a fogyasztók, akik komolyan vették a híreket elkezdték ellenőrizni a címkéket a margarinon és már élelmiszereken is. De egy szót sem találtak a transzzsírokról az összetevők listáján. Mi folyik itt?”

Dr. Neal Barnard: Egyél jól, Élj tovább

“A legkárosabb zsírok a hidrogénezett, transzzsírok. A transzzsírok egy kémiai folyamaton, úgynevezett hidrogénezésen mennek keresztül. A hidrogént a hozzáadott zsír teszi szilárdabbá. Transzzsírok nem találhatók a természetben. (Ismerős? Ez a különbség a szintetikus és a természetes hormonok között is). Az ipar szeret transzzsírokkal dolgozni, mivel a így nem mennek tönkre az ételek (úgy tűnik, a baktériumok sem tudnak mit kezdeni ezzel az anyaggal).”

Phuli Cohan: A természetes hormon átalakítás

“A legtöbb ember valamennyire tisztában van a transzzsírok veszélyeivel, mivel mostanában elég sok figyelmet kaptak a médiától. De azt kevesen tudják, hogy az összes hidrogénezett olaj transzzsír. Így néhányan hiába olvassák el a címkéket, mégis megveszik az ilyen termékeket.”

Mike Adams: Figyelj az élelmiszerboltokra

“2006. január 1.-jétől már kötelező volt feltüntetni a transzzsírokat. 2003. júliusi szabály lépett három évvel később életbe, hiába voltak tisztában azzal, hogy mennyire károsak ezek a termékek a szervezetre. Az FDA becslései szerint, így hogy az emberek nagy része tisztában van a transzzsírok veszélyeivel 900.000.000$ és 1,8 milliárd $ között tudnak megtakarítani az orvosi költségeiken, az elvesztett termelékenységen, a fájdalomról és szenvedésről nem is beszélve.”

Mark Hyman: Ultra-metabolizmus : Egy egyszerű terv a fogyásra

“Bármilyen zsírt veszünk, az úgynevezett szintetikus transzzsírok a legveszélyesebbek. Ezek az ember által, kémiai úton készített zsírok. Az élelmiszeripar célja az volt ezzel a szintetikus anyag létrehozásával, hogy ezek a zsírok ellenállnak az oxidációnak (nem avasodnak meg), így hosszú ideig, viszonylag jó állapotban eltarthatók. Ezek a transzzsírokból előállított margarinok ma már bármelyik szupermarket polcán megtalálhatók.”

Mark Hyman MD. : Megelőzés : Hat hetes terv, ami egész életedre egészségessé tesz.

“A részlegesen telített vagy részben hidrogénezett olaj szinte mindig tartalmaz transzzsírokat. Az élelmiszer feldolgozók nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy minél kisebbre csökkentsék a margarinok transzzsír tartalmát. A legtöbb félkész étel vagy pékáru is tartalmaz részelegesen hidrogénezett olajokat. Ezek növelik a szívbetegség és a rák lehetőségét. Ezen kívül, a transzzsírok zavarják az immunrendszer normális működését.”

Michael Janson MD.: A vitamin forradalma az egészségügyben

“Szerencsére egyre több figyelmet fordítunk a transzzsírokra ezért egyre több “transzzsír mentes” vagy “nem-hidrogénezett” margarinok lesznek elérhetők. Javítják a címkék minőségét is. Miközben régóta a gyártó dönti el, hogy milyen formában tünteti fel az élelmiszerek címkéin a transzzsírokat, az Institute of Medicine megállapította, hogy a transzzsíroknak nincs biztonságos mennyisége, ez arra késztette az FDA-t, hogy megkövetelje, a címkéken láthatóan feltüntetni a transzzsírok mennyiségét. Ezt többéves tárgyalások követték.”

Bradley J. Willcox, M.D., D. Craig Willcox, Ph.D., Makoto Suzuki, M.D. : Az okinawa-i diéta: légy karcsúbb, élj tovább, és soha nem leszel éhes

“A legtöbb kívánatos desszert, sült és félkész étel halálos szívrohamot okozhatnak, még akkor is, ha nem tartalmaz állati eredetű terméket és nincs bennük koleszterin, mert transzzsírok viszont viszont bőven megtalálhatók benne. Még Orville Redenbacher természetes pattogatott kukoricájában is vannak transzzsírok. Több, mint két évvel ezelőtt a Center of Science in the Public Interest petíciót nyújtott be az FDA-hoz, melyben olyan követeléseiknek adtak hangot, mint azon címkék betiltása melyen “alacsony koleszterin” vagy “alacsony telített zsír” feliratok találhatók, mivel a legtöbb ilyen termékben magas a transzzsír.”

Dr. Joel Fuhrman: Egyél, hogy élj : A forradalmian új módszer a gyors és tartós fogyásér

“Úgy gondolják, hogy azok az ételek, amelyek transzzsírokban gazdagok akár 40%-kal növelhetik a 2. típusú cukorbetegség lehetőségét. A Betegség Megelőzés és Kezelés a Life Extension Foundation tanulmányai szerint létezik bizonyíték arra, hogy a transzzsírok elősegítik a felnőttkori cukorbetegséget. Ha eddig nem volt elég okod arra, hogy elkerüld azokat a termékeket, amelyek transzzsírokat tartalmaznak (szívbetegségek, rák) akkor itt a következő: cukorbetegség”

Read more: http://tienshoni.hu/tag/transzzs%C3%ADrok.html#ixzz2FuSYVZi0

Gyakori tévhit, hogy a zsírok fogyasztása káros az egészségre, különösen a szív-érrendszerre nézve, pedig zsírsavból is sokféle létezik, és a megfelelők fontosak a szervezet számára.

Holland kutatók szerint a zsírok helyes arányú bevitele segíthet megelőzni a szívinfarktust.

2010-ben egy cikk nyomán rengeteg félreértés keletkezett a zsírsavak és a szívinfarktus kockázatának kapcsolatáról. Bár számos kutatás szerint a telített zsírsavak túlzott fogyasztása növeli a betegség kockázatát, a kérdéses elemzés nem talált ilyen kapcsolatot. Mindezt az okozhatta, hogy a vizsgálatban csupán egyszer mérték a telített zsírsav bevitelét, ami nem elég a megbízható becsléshez. A negatív eredményre rácáfolnak az elmúlt 40 év ellenőrzött diétás kísérletei, amelyekben a telített zsírsavakat többszörösen telítetlenekre cserélve csökkent a vérben a „rossz” HDL-koleszterin szintje és a szívinfarktus kockázata.

A Wageningen Egyetem kutatóinak a British Journal of Nutrition című szaklapban megjelent tanulmánya szerint a szívinfarktus megelőzésének érdekében az étrend transzzsír-tartalma a lehető legkevesebb kell legyen, és a telített zsírsavak terén is mértékletességet ajánlanak. A nők számára minimum 10 gramm, a férfiak számára, pedig 15 gramm többszörösen telítetlen zsírsav ajánlott naponta; a halolajokból származó EPA és DHA zsírsavakból, pedig legalább 250 mg szükséges naponta.

Emellett a tápláléknak több kevesebb állati eredetű élelmiszert és több növényi alapanyagot – telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajakat, teljes kiőrlésű gabonákat, zöldféléket, gyümölcsöket – kellene tartalmaznia; heti egyszer, pedig halat is érdemes fogyasztani.

A telített zsírsavak a húsokban és tejtermékekben találhatók A transzzsírok szinte teljesen eltűntek a hollandok étrendjéből, kisebb mennyiségben fordulnak csak elő húskészítményekben, tejtermékekben, süteményekben és kekszekben. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak forrásai a növényi olajak, mint például az olíva, vagy a szója. EPA és DHA főként a heringben, makrélában és lazacban találhatók meg. Az alfa-linolénsav a szójaolajban és a repceolajban fordul elő.

 

Forrás: Medipress, vital.hu

Read more: http://tienshoni.hu/tag/transzzs%C3%ADrok.html#ixzz2FuSsE93X

 

Mi lesz idén a karácsonyfán, és miből készül vajon az ünnepi torta? – adódik a kérdés, miután átnéztük az élelmiszerek transzzsírtartalmát bemutató legfrissebb listát. A vizsgált szaloncukrok szinte egytől egyig az elfogadhatónál jóval nagyobb mértékben tartalmaznak transzzsírokat, amelyekről bebizonyosodott, hogy nagymértékben  felelősek a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedésekért. Szép számban szerepelnek a listán olyan egészségesnek vélt élelmiszerek, például müzliszeletek, amelyekről kiderült, a tolerálhatónál tízszer több transzzsírt tartalmaznak.

Közzétette legfrissebb listáját az élelmiszerek transzzsírtartalmáról az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI). A több mint 500 termék vizsgálati eredményeit bemutató összesítés szerint számos Magyarországon kapható, egészségesnek minősülő élelmiszerben a még elfogadható mennyiség sokszorosának megfelelő értékben van jelen a transzzsír, amely felelős a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségekért, s az elhízással, a cukorbetegséggel, illetve az Alzheimer-kórral is összefüggésbe hozható.
Az a még elfogadható mennyiség, ha egy termék zsírtartalmának 100 grammjából legfeljebb 2 gramm a transzzsír. Felmérések azt mutatják, hogy a transzzsírsavból már elég egy nap 5 grammot elfogyasztani, hogy 23 százalékkal emelkedjen meg a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

A teljes lista eléréséhez KATTINTS IDE! (Pirossal láthatóak azok az értékek, amelyek meghaladják a 2 gramm/100 gramm mennyiséget.)

A vizsgált termékek között szerepeltek gyorséttermi ételek, margarinok, lisztek, pékáruk, kekszek, müzli szeletek, csokik, szaloncukrok, sütemények, levesporok, húskészítmények, tejtermékek, konzervek, félkész ételek, készételek, jégkrémek, salátaöntetek, majonézek is. A közhiedelem úgy tartja, hogy a gyorséttermi ételek nem tartoznak a legegészségesebb élelmiszerek közé. Ennek ismeretében meglepő lehet, hogy a vizsgált ételek mindegyikénél a még elfogadható szint alatt volt a transzzsírtartalom.

Nem úgy a margarinoknál, amelyek között szép számban találunk a transzzsír szempontjából kifogásolható termékeket. Két margarin eredménye a leginkább szembeszökő: a Holland Premium Light 13,1, az Ewa Kulinama margarin pedig 25,3 gramm transzzsír tartalmaz a teljes zsírtartalom arányában. A listán nem szerepelnek vajak, noha már évtizedek óta tartó vita övezi a “vajat vagy margarint fogyasszunk?” dilemmát.

Nem elsősorban a vajjal és a margarinnal van a gond, hanem a belőlük készült édesipari termékekkel – hangsúlyozta nemrégiben a Jazzy Rádió Millásreggeli című műsorában nyilatkozva dr. Császár Albert, az Állami Egészségügyi Központ II. számú Belgyógyászati Központjának vezetője, a szív- és érrendszeri betegségek szakértője, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. A professzor leszögezte: a transzzsírsavak legalább annyira károsak az emberi szervezetre, mint a magas koleszterinszint.

A transzzsírsavak természetes állapotban is előfordulnak az élelmiszerekben, hiszen a kérődző állítok (mint például a szarvasmarha, a kecske, a birka) gyomrában keletkeznek. Vagyis a tejből készült termékekben eleve jelen van a transzzsírsav, így nem is tudnánk száz százalékosan száműzni a szervezetünkből – magyarázta Császár Albert. A vajban 3-4 százalékban fordul elő transzzsírsav, amelynek a mennyiségét különböző eljárásokkal lehet csökkenteni. A margarinokban a ’90-es évekig valóban a még tolerálható mértéknél sokkal magasabb arányban voltak jelen a transzzsírok. Azokat azóta elemezték a gyártók, majd a ’90-es évek elejétől fokozatosan megszüntették a margarinok kenhetőségét szolgáló hidrogénezési eljárást. Ma már a vizsgált termékek jelentős részénél jóval az elfogadható szint alatt van a margarinok transzzsírtartalma, sok esetben 1 gramm/100 g alatti értéket mutat.

Az OÉTI a tavalyi évben vett minták alapján szaloncukrokat is megvizsgált. Hétből mindössze egy szaloncukor (a TESCO kakaós étbevonó-masszával mártott, citrom- és narancsízű zselés szalon) ment át a transzzsír-teszten.

Az intézet a lista bevezetőjében közli, hogy a vizsgálati eredmények kizárólag a közönség tájékoztatására szolgálnak, nem képezik alapját semmilyen, jogi következménnyel járó eljárásnak. Magyarországon ugyanis egyelőre nincs felső korlátja annak, hogy mennyi transzzsírt tartalmazhatnak az élelmiszerek. A hatályos szabályok mellett az a termék is egészségesnek minősül, amely a még elfogadható transzzsír mennyiségnek akár a húszszorosát tartalmazza. Sőt, még olyan előírás sem létezik, hogy a csomagoláson a gyártóknak fel kellene tüntetniük, hogy az adott termék mennyi transzzsírt tartalmaz.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület felszólította a kormányt, hogy alkosson kötelező szabályozást az élelmiszerek címkézésére, mely tartalmazza az élelmiszeripari termékek legfőbb tápanyagainak – köztük a transzzsíroknak – a részletes felsorolását, a pontos mennyiségüket, illetve a napi ajánlott bevitel értékét. Az egyesület felhívja a legnagyobb kereskedelmi láncok figyelmét is, hogy a brit példát követve szüntessék meg az egészségre ártalmas transzzsírsavak hozzáadását a saját márkanév alatt forgalmazott termékeikhez.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szeptember végén a Hír TV-nek nyilatkozva leszögezte: “egy bizonyos idő után, egy bizonyos szint felett” be fogják tiltani a transzzsírok használatát. Ezek a mesterséges anyagok ugyanis súlyos megbetegedéseket idézhetnek elő, úgyhogy be kell tiltani a használatukat, nem lehet tovább mérgezni az embereket.

Dánia már 2003-ban előírta, hogy az élelmiszerek nem tartalmazhatnak 100 gramm zsírra vetítve 2 grammnál nagyobb mértékben transzzsírt, Ausztria, Svájc, Izland és Svédország is korlátozásokat vezetett be. Az Egyesült Államokban pedig minden élelmiszer csomagolásán kötelező feltüntetni a transzzsírtartalmat, míg New York város vezetése 2008-ban betiltotta a vendéglátóiparban a transzzsír használatát. A korlátozások bevezetése után az összes országban csökkent a szív- és érrendszeri halálozások aránya.

Vissza a főoldalra…

  • Flag Counter




\"Amikor képes vagy arra, hogy segíts az embertársaidon, ez a \"képesség\" megszűnik pusztán képesség lenni, és felelősséggé válik.\" Adelle Davis